top of page
Writer's pictureKatja Hrib

Energijski sistemi človeškega telesa

Energetski sistemi človeškega telesa niso nekaj novega. Opazovali, narisali, locirali in razumeli so jih že tisoče let nazaj. Pravzaprav je prav vaš energijski sistem tisti, ki vlada vašemu fizičnemu telesu. Je osnova za vaše fizično zdravje, vašo odpornost, vaš sijaj in vašo zmožnost prilagajanju življenjski poti (Prune Harris).


Taoizem in notranja alkimija


Taoistični mojstri so že pred pet tisoč leti raziskovali različne poti, ki bi jim prinesle dolgo življenje in srečo. Metode so ločevali na “Zunanjo alkimijo”, ki je vključevala magične napitke, kristale, esence kristalov, rožne esence ipd. ter “Notranjo alkimijo”, ki so jo našli ob nenehnem iskanju neomejenega vira energije. Ko so obrnili svojo pozornost v notranjost, so ugotovili, da je notranji univerzum identičnen zunanjemu univerzumu. Vedeli so, da zunanji univerzum skriva silno moč in da se lahko posameznikov notranji univerzum napaja iz tega vira energije, če le najde način da ju poveže. Sklepali so, da je pravi način za doseganje tega lastna kontrola nad notranjim univezumom, ki so ga dojemali kot tok energije ali Chi, mikrokozmično orbito, ki poteka po hrbtenici navzgor in po sprednji strani telesa navzdol in povezuje tri telesa - fizično, duševno in duhovno in posameznika povezuje v eno nesmrtno telo.


Taoisti so ločevali med tremi naravnimi povezavami zunanjega in notranjega univerzuma:

  • Univerzalna ali Izvorna energija

  • Energija kozmičnih delcev ali energija človeškega izvora

  • Zemeljska energija


Skupaj te tri energije predstavljajo moči Neba, Človeka in Zemlje, ki delujejo v harmoniji za vse eksistence. Taoisti so jih imenovali kot Trije čisti, trije cesarji, ki se nahajajo v treh palačah in upravljajo z razvojem treh teles - fizičnega, duševnega (ali energetskega) in duhovnega.


Človeške celice so sposobne absorbirati in porabiti 90% Kozmične energije in svetlobe katerim so izpostavljene. Vendar Tao opozarja, da celice poslabšajo svojo sposobnost porabljanja in absorbiranja energije na le 5% do 10%, ko pričnemo porabljati in izgubljati našo seksualno energijo. Za razliko pa vsa vegetacija neprestano ohranja sposobnost porabljanja in absorbiranja Kozmične energije in svetlobe na 80%. Z vodo in hranili dopolnjuje preostalih 20% svoje potrebe po hrani. Ker naše celice zaradi sodobnega načina življenja niso zmožne polnega sprejemanja življenjske energije, smo odvisni od rastlin in mineralov, ki vnaprej prebavijo Univerzalno energijo, ki jo sami učinkovito absorbirajo.



Metafizični pomen telesa


Naše telo je enkraten mehanizem s svojimi zakonitostmi in procesi. Je veliko več kot le lupina iz telesnih okončin in organov. Skozenj se pretakajo vse zemeljske in nebesne energije in za boljši nadzor in zdravje potrebujemo vedenje, da je naše telo še marsikaj več kot le inštument za fizični obstoj. Naše telo je mikrokozmos, kar ne pomeni le da je del vesolja, temveč, da je pravo miniaturno vesolje.


Ljudje se odzivamo na vse energije, ki nas obkrožajo - vse kar zaužijemo (hrana, zrak, pijača ipd.) ter energije katerim smo izpostavljeni (odnosi, okolje, zvoki ipd.). Naše telo je energetski resonator in monitor. Ima sposobnost, da resonira s praktično vsemi oblikami energij. V optimalnem stanju ima naravno zmožnost, da zaustavi negativne vplive preden se lahko razvijejo v obolenja.


Novi časi, novi pristopi


“Vse je energija” A. Einstein.


Z odkrivanjem vedno manjših in manjših delcev se je med znanstvenimi krogi pojavilo vprašanje o obstoju materije - je materija resnično sestavljena iz delcev, saj je tisto kar so odkrili bolj podobno strunam trepetajoče energije.


Naša telesa vibrirajo; organi, tkiva, molekule, atomi, elektroni; vse prežema vibrajoča energija. Vibracije nastanejo, ko se energija in podatki premikajo skozi vezna tkiva, ki nas obdajajo. In prav energija teh vibracij najbolj določa njihov značaj in delovanje.


Vsak energetski sistem ima drugačno vibracijo in vzorec premikanja, a kljub temu harmonično sovpadajo v povezan človeški energetski sistem, ki si medsebojno predaja informacije in temu prilagaja energetsko kroženje in vzorce.


Telesne energije


Medtem ko fizika loči energijo na kinetično, termično, kemično in nuklearno, bi telesne energije najlažje opisali kot električne energije telesa, elektromagnetne energije in subtilne energije.


Vsaka celica v telesu hrani energijo kot miniaturna baterija. Vsak dih, premik ali prebava hrane vključuje električno delovanje in kjerkoli se premakne energija, nastanejo elektromagnetna polja.


Subtilne energije poznamo zaradi njihovih učinkov, vendar nimamo aparatur, ki bi jih neposredno zaznale. Pri večini energetskih sistemov v človeškem telesu gre za preplet električnih, elektromagnetnih in subtilnih energij. Če vzamemo za primer čakre, ki jih lahko izmerimo z elektromagnetnimi frekvencami iz katerih lahko rahločutna oseba razbere tudi druge podatke, spomine in travme. Torej gre tudi za subtilnejše vrste energij, ki prenašajo podatke.


V idealnih pogojih, kjer pijemo čisto živo vodo, dihamo čist zrak, jemo neoporečno, svežo hrano in živimo izpolnjeno življenje brez stresa, energetski sistemi podpirajo naše telo, skrbijo za nemoteno delovanje telesnih sistemov, uravnavajo delovanje hormonov in dvigujejo našo mentalno zavest. Živimo v časih, ki so precej odmaknjeni od ideala, in evolucija naših telesnih in energetskih sistemov zaostaja v tekmi, katere cena je naše lastno zdravje.


9 energijskih sistemov


Ker niso (vsi) energetski sistemi “merljivi” in kot taki znanstveno dokazani, nimajo poenotenih imen, vendar njihove opise lahko najdemo v starih zapisih kot na primer omenjenega Taoizma.


Naša poimenovanja, ki jih bomo uporabili v tem zapisu izhajajo iz Energijske medicine, katere temelje sta postavila Donna Eden in dr. David Feinstein. Donnin dar je da vidi kar 9 energetskih sistemov znotraj človeškega telesa:

  1. MERIDIANI

  2. ČAKRE

  3. AVRA

  4. ELEKTRIČNI KROGI

  5. KELTSKO TKANJE

  6. PET RITMOV

  7. TROJNI GRELEC

  8. ŽAREČI KROGI

  9. OSNOVNO OMREŽJE


Energijska medicina


‘’V vsaki kulturi in v vsaki medicinski tradiciji pred našo je bilo zdravljenje uspešno s premikajočo se energijo.’’

Albert Szent-Goyorgyi, dr. med.

Nobelov nagrajenec v medicini


Energijska medicina je ena izmed petih področij komplementarne ali alternativne medicine, ki jo je opredelil ameriški nacionalni zdravstveni inštitut (NIH).


Sposobnost, da vidimo energijo in delamo z njo, nam je prirojena. V tehnoloških kulturah, kjer ne govorimo o subtilnih energijah in ne negujemo te sposobnosti, le ta oslabi pri dveh letih. Kljub temu pa se lahko vsakdo nauči zavestnega dela s telesnimi energijami.


Roke vsakega človeka nosijo izmerljiv elektromagnetni naboj in če z njimi sledimo določenim energijskim potem, spreminjamo in uravnavamo telesne energije. Tehnike so primerne tudi za izvajanje doma v obliki samopomoči.

Energijska medicina uravnava biološke procese, in s tem skrbi za zdravje s hitrimi in neinvazivnimi posegi. Ker se dotakne bioloških procesov pri njihovih energetskih temeljih, lahko zato vpliva na celoten spekter fizičnih stanj. Ker okrepi združevanje telesa, uma in duha, poleg zdravljenja dosega boljše počutje, večji mir in strast do življenja.


Naše telo je izjemno in neverjetno v vseh pogledih. Potencial, ki ga nosi v sebi vsak posameznik, nam omogoča samozdravljenje, zdravljenje drugih in zdravljenje planeta. Zavedanje in zaupanje sta prva koraka, ki omogočata spremembe na osebni ravni. Vse je energija - osebne energije, zemeljske energije, nebesne energije - vse se prepleta in nas povezuje v en univerzum. In kdor dela na ozdravitvi svojih energij in dvigu lastnih vibracij, doprinese v skupni energetski univerzum iz katerega se energija vrača in zdravi celoten planet.



Andrews, Priročnik za zdravilce (2002)
Chia, Prebuditev zdravilne energije (1993)
Chia, Fuzija petih elementov (1993)
Eden, et al. Feinstein. Energijska medicina za ženske (2010)

 
 

bottom of page